Sarajevo 1914: Řidič, který vstoupil do dějin

Územní odborné pracoviště Národního památkového ústavu v Telči připravilo na květen v rámci cyklu Rodinné stříbro – Památky kolem nás přednášku s názvem Sarajevo 1914: Řidič, který vstoupil do dějin. Koná se ve středu 22. května 2024 v 18.00 hodin v Univerzitním centru Masarykovy univerzity v Telči. Přednáší Mgr. Jiří Skoupý.

Přednáška pojedná o osudech přímých účastníků atentátu v Sarajevu 28. června 1914, moravského šlechtice Františka hraběte Harracha a jeho zaměstnance, řidiče Leopolda Lojky, za jehož zády byl zastřelen následník rakouského trůnu arcivévoda František Ferdinand d´Este. Do té doby neznámý Leopold Lojka, rodák z Telče, z něhož se stal díky souhře náhod jeden z aktérů sarajevského atentátu, vstoupil nešťastně a navždy do dějin.

Přítomnost řidiče Leopolda Lojky v inkriminovaném okamžiku v Sarajevu přispěla k tomu, že se historie města Telče protnula se světovými dějinami. 
„Jméno Lojka určitě rezonuje v povědomí telčské veřejnosti, ale jen málokdo zná podrobnosti o jeho životě či širší historické souvislosti. Proto věřím, že si téma najde své posluchače hlavně mezi telčskými patrioty a že se po čase opět naplní přednášková aula“, konstatuje Mgr. Miloslav Záškoda z telčského pracoviště Národního památkového ústavu, který se na přípravě přednášek aktivně podílí. „Splácíme tím také určitý dluh, neboť toto téma v Telči překvapivě ještě nezaznělo, i když se před lety slavila různá stá výročí první světové války“, dodává Záškoda.
 
Přednáška tak připomene nejen tragédii habsburského domu, ale také 110. výročí od počátku první světové války. 
„Připomínat jakýmkoli způsobem příčiny i důsledky, všechny ty hrůzy Velké války, je stále důležité. Je třeba si uvědomit, že i drobná záminka se může stát rozbuškou konfliktu, jehož nedozírné následky si v tu chvíli dokáže sotvakdo představit. Zdá se, že i nyní je to pořád aktuální téma“, zamýšlí se Záškoda.

Přednáška je součástí projektu Národního památkového ústavu Po stopách šlechtických rodů: Habsburkové – domovem i v Českých zemích.

Krátce o přednášejícím
Mgr. Jiří Skoupý je brněnský historik, germanista a literární vědec, který se věnuje především dějinám 20. století a jejich popularizaci v časopisech a médiích. Mezi oblasti jeho badatelského zájmu patří období první a druhé světové války, historie města Brna a osudy moravských německy píšících autorů. Svými hesly o jejich životě a díle aktivně přispívá do Encyklopedie dějin města Brna. Je autorem odborných publikací „Šofér, který změnil dějiny. Za volantem vstříc atentátu v Sarajevu“ (2017) a „Zapomenutý brněnský atentát. Z činnosti levicového odboje na Brněnsku v letech 1939–1945“ (2019).