Památky do detailu – výtvarná soutěž

Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Lokti vyhlašuje výtvarnou soutěž určenou žákům a studentům (jednotlivcům) ZŠ, SŠ a ZUŠ ve věku od 10 do 18 let z Karlovarského kraje, která bude probíhat od 1. září 2024 do 28. dubna 2025.

Úkolem je ztvárnit detail libovolné památky v okolí školy či bydliště autora soutěžní práce.

Soutěž navazuje na stejnojmenný facebookový cyklus NPÚ, ÚOP v Lokti (Národní památkový ústav Loket).

Naším cílem je přitáhnout pozornost mladé generace k místním pamětihodnostem, seznámit ji s nimi a ukázat jí, že je možné se na ně dívat i jinak. Že jsou domyšlené a propracované do detailu. Právě detaily jsou tím, co nám často uniká, když se díváme na celek, a přitom jsou pro celkový dojem důležité, zároveň mohou být vtipné, dekorativní, zajímavé a o památce leccos prozradit.

Téma nabízí řadu možností, jak obohatit výuku i v dalších předmětech, nejen ve výtvarné výchově. Žáci se skrze ně mohou seznamovat s regionální historií, specifiky svého regionu i s jeho osobnostmi.

Prosíme o přihlášení školy do soutěže do 30. září 2024. Preferujeme registraci přes google formulář nebo e-mail malinova.helena@npu.cz. Za každou přihlášenou instituci je možné dodat maximálně 5 prací.

Práce je potřeba doručit do sídla NPÚ, ÚOP v Lokti na adresu Kostelní 81/25, 357 33 Loket do 28. února 2025.

Vyhodnocení soutěže porotou proběhne v březnu 2025. Výsledky budou zveřejněny na slavnostním vyhlášení 2. dubna 2025 v 15 hodin v Krajské knihovně Karlovy Vary, kde bude zároveň zahájena výstava vybraných prací.

Zájemce prosíme o prostudování podrobných pravidel.

Zde plakát soutěže ke stažení.