Kdo je připraven, není překvapen. Speciální program pro žáky 1. stupně ZŠ na Selském dvoře U Matoušů v Plzni-Bolevci

Kdo je připraven, není překvapen, aneb chování na památkových objektech, možné úrazy a způsoby jejich ošetření.

Ve dnech 19. a 20.6.2024 proběhl na Selském dvoře U Matoušů speciální edukační program s názvem „KDO JE PŘIPRAVEN, NENÍ PŘEKVAPEN“ aneb chování na památkových objektech, možné úrazy a způsoby jejich ošetření.

Program byl určen žákům 1. stupně ZŠ v Plzni a připravili ho studenti Střední zdravotnické školy Plzeň (SZŠVOŠZ) ve spolupráci se správou našeho památkového objektu.

Žáci se během cca 90 minut dozvěděli podstatné informace o národní kulturní památce Selský dvůr U Matoušů. Byli seznámeni se specifiky pohybu a chováním na památkových objektech a upozorněni na možná zranění, která jim na nerovném terénu, při snížených podhledech či pohybu po schodech při neopatrnosti hrozí.

Bylo jim vysvětleno, proč památky chráníme a jak mohou i ony pomoci zachovat kulturní dědictví pro další generace.

Důraz byl kladen na praktičnost. Studenti Střední zdravotnické školy v Plzni v areálu Selského dvora připravili 4 stanoviště, kde se žáci rozdělili do skupinek dozvěděli se řadu zajímavých věcí: např. jak poskytnout první pomoc při bodnutí hmyzem – na památkových objektech se mohou chovat i včely, stejně jako U Matoušů a řada dětí je alergická na jejich bodnutí – jak reagovat? Jak ošetřit možné úrazy na památkovém objektu? Co patří ke zdravému životním stylu či jak bojovat s různým typem závislosti.

Na konci žáci absolvovali závěrečný kvíz a poté dostali zaslouženou odměnu a certifikát o účastní na edukačním programu. 

Programem U Matoušů přišla skoro stovka plzeňských školáků.

V roce 2025 by měl edukační program pokračovat, pakliže najdeme vhodné zdroje financování.

Za mediální podporu děkujeme Českému rozhlasu Plzeň: reportáž zde

a Plzeňskému deníku.

 

Pozvánka.pdf