Hrady Bouzov a Šternberk už mají otevřeno, zámky Jánský Vrch a Velké Losiny otevírají na Zelený čtvrtek

Památkové objekty v Olomouckém kraji ve správě Národního památkového ústavu jsou připraveny na novou sezónu. Těšit se můžete na zajímavé akce, výstavy, noční prohlídky i kulturní pořady. Na památkách se po dvou letech zvyšuje vstupné, zůstává však zachovaný systém slev nastavený v minulých letech.

Památky jsou na následující sezónu připraveny v nejlepší možné kondici a souběh velikonočních svátků a prvního víkendu letošní sezóny slibuje okázalý rozjezd. Zájem návštěvníků se postupně zvyšuje, v loňském roce navštívilo památky v Olomouckém kraji (SH Bouzov, SH Šternberk, SZ Jánský Vrch a SZ Velké Losiny) celkem 201 632 turistů. To je o téměř 6 tisíc osob více než v roce 2022. Na památky se vracejí nejen čeští návštěvníci, ale přibývá i těch zahraničních, zejména ze Slovenska, z Polska, z Rakouska a částečně i z asijských zemí.

Po dvou letech musel Národní památkový ústav přistoupit ke zvýšení vstupného na některých památkách, a to kvůli zvýšeným nákladům na správu památek a také v návaznosti na úsporná opatření zřizovatele MK ČR. V rámci všech památek ve správě NPÚ vstupné pro dospělé se v průměru změní o 6 %.  U čtvrtiny objektů se ceny na základních prohlídkových okruzích neměnily. U poloviny památek NPÚ se vstupné pro dospělé na základních okruzích zvýšilo o 20 korun, u 15 objektů o 40 korun a pouze u tří objektů zaplatí dospělí za základní návštěvnický okruh o 60 korun víc. U hradu Šternberk a zámků Jánský Vrch a Velké Losiny došlo k navýšení základního vstupného o 20,- Kč, na Bouzově si návštěvníci připlatí o 40,- Kč víc než v loňském roce.

Oblíbený projekt Národního památkového ústavu  Po stopách šlechtických rodů se letos zaměřuje na rod Habsburků.  Hlavním instalačním počinem na Moravě bude na SZ Velké Losiny zpřístupnění apartmánu Alžběty Amálie Habsburské, sestry Františka Ferdinanda d'Este. Dále pak apartmán arcivévody Evžena doplněný o osobní předměty a fotografie s vazbou na habsburskou rodinu bude novinkou na SH Bouzov.

SH Šternberk má nového kastelána, od 1. ledna 2024 je jím Mgr. Dominik Fadrný, DiS. Vedoucí pozice se ujal po paní kastelánce Heleně Gottwaldové, která stála v čele hradu téměř 20 let a významně přispěla nejen k navýšení návštěvnosti hradu, ale i k celkovému zviditelnění památky. Nový pan kastelán vystudoval Univerzitu Palackého v Olomouci na katedře evropských studií politologie a už má zkušenosti s prací na památkách. Pracoval na zámku v Lysicích, kde začínal před lety jako průvodce, a poté na různých pozicích zámeckého provozu. Poslední čtyři měsíce roku 2023, po zvolení do funkce kastelána, se už seznamoval s chodem a běžným provozem hradu Šternberk.

Termíny otevření na památkách:
SH Bouzov od 1. 3.
SH Šternberk od 1. 3.
SZ Jánský Vrch od 28. 3.
SZ Velké Losiny od 28. 3.

Velikonoce na památkách:

SH Bouzov www.hrad-bouzov.cz
Velikonoce na Bouzově 29. 3. – 1. 4. 2024
Prohlídky velikonočně vyzdobeným hradem. Velikonoční dekorace a květinové vazby uvidíte na prohlídkové trase Hrad se představuje. Na I. nádvoří bude připravena tradiční výtvarná dílna.
 
SZ Jánský Vrch www.zamek-janskyvrch.cz
Velikonoce na zámku 28. 3. – 1. 4. 2024
Zámecké interiéry budou velikonočně vyzdobeny. V sobotu 30. 3. budou prohlídky navíc doplněny o kulturní program s povídáním o velikonočních zvycích a symbolice svátků jara.

SH Šternberk www.hrad-sternberk.cz
Velikonoční prohlídky 28. 3 – 1. 4. 2024
Výklad průvodců bude rozšířen a seznámí návštěvníky nejen s historií hradu Šternberk, ale rovněž s historií Velikonoc. V historických interiérech hradu bude instalovaná velikonoční výstava, v letošním roce nově doplněná o květinovou výzdobu. V sobotu proběhne na hradě dětský velikonoční jarmark. V neděli bude následovat vystoupení smíšeného pěveckého sboru Moravští madrigalisté z Kroměříže, které se uskuteční v Rytířském sále 5 x za den. Na Velikonoční pondělí se bude v hradních kamnech péct tradiční velikonoční pochoutka – jidáše, každý návštěvník bude moci ochutnat.

SZ Velké Losiny www.zamek-velkelosiny.cz
Velikonoce a zahájení sezóny  28. 3. – 1. 4. 2024
Během velikonočních prohlídek budou návštěvníci mít možnost poznat nejen velikonoční zvyky a tradice, ale i obdivovat krásnou velikonoční a jarní výzdobu zámeckých interiérů.


Více informací a podrobností najdete na webových stránkách památkových objektů a jejich sociálních sítích.

Fotografie ke stažení