Památky Moravskoslezského kraje zahajují sezónu velikonočními prohlídkami

Památky ve správě Národního památkového ústavu zahájí návštěvnickou sezónu ve čtvrtek 28. března. Na zámcích v Hradci nad Moravicí, Raduni a Dole Michal si můžete užít velikonoční svátky a netradiční prohlídky.

Památky jsou na následující sezónu připraveny v nejlepší možné kondici a souběh velikonočních svátků a prvního víkendu letošní sezóny slibuje okázalý rozjezd. Zájem návštěvníků se postupně zvyšuje, v loňském roce navštívilo památky v Moravskoslezském kraji (SZ Hradec nad Moravicí, SZ Raduň, SZ Janovice u Rýmařova, Důl Michal) celkem 87 774 turistů. To je o 6 472 osob více než v roce 2022. Na památky se vracejí nejen čeští návštěvníci, ale přibývá i těch zahraničních, zejména ze Slovenska, z Polska, z Rakouska a částečně i z asijských zemí.  

Po dvou letech musel Národní památkový ústav přistoupit ke zvýšení vstupného na některých památkách, a to kvůli zvýšeným nákladům na správu památek a také v návaznosti na úsporná opatření zřizovatele MK ČR. V rámci všech památek ve správě NPÚ vstupné pro dospělé se v průměru změní o 6 %.  U čtvrtiny objektů se ceny na základních prohlídkových okruzích neměnily. U poloviny památek NPÚ se vstupné pro dospělé na základních okruzích zvýšilo o 20 korun, u 15 objektů o 40 korun a pouze u tří objektů zaplatí dospělí za základní návštěvnický okruh o 60 korun víc. Na zámku v Hradci nad Moravicí a Raduni se vstupné zvyšuje o 20,- Kč, na zámku Janovice u Rýmařova to je o 40,- Kč a na Dole Michal zůstalo vstupné na stejné úrovni jako v loňském roce teda 160,- Kč základní vstupné pro dospělého.

Oblíbený projekt Po stopách šlechtických rodů se letos zaměřuje na rod Habsburků.  Do projektu se zapojují zámky Hradec nad Moravicí, a to výstavou zaměřenou na historické vazby Lichnovských a Habsburků, která bude k vidění v samostatném výstavním prostoru prvního prohlídkového okruhu a Janovice u Rýmařova, kde bude trvale instalována velkoformátová fotografie vozu Graf and Stift, aktéra sarajevského atentátu v prostorách garáže zámku Janovice, kde vůz hraběte Harracha parkoval.  


Termíny otevření na památkách:
SZ Hradec nad Moravicí od 28. 3.
SZ Raduň od 28. 3.
Důl Michal od 28. 3.
SZ Janovice u Rýmařova cca od července (probíhá oprava elektroinstalace)

Velikonoce na památkách:

SZ Hradec nad Moravicí www.zamek-hradec.cz
Knížecí Velikonoce 28. 3. – 28. 4. 2024
Návštěvníky zámku čeká netradiční prohlídka jarně vyzdobených interiérů s velikonoční atmosférou.
Doporučujeme rezervaci prohlídek.

SZ Raduň www.zamek-radun.cz
Velikonoce na raduňském zámku 28. 3. – 21. 4. 2024
Oslavte velikonoční svátky na zámku Raduň a užijte si zámek plný jarní atmosféry. Reprezentační prostory ozdobí svěží květinové dekorace. Představíme nejen místní, ale také britské a německé velikonoční tradice, které si na své sídlo přenesli poslední majitelé – Blücherové z Wahlstattu. Na Bílou sobotu a Boží hod velikonoční (30. a 31. března) se můžete těšit na velikonoční jarmark, workshop a velikonoční tvoření pro děti. Ve všední dny (od 26. března do 19. dubna) nabízíme prohlídky pro objednané skupiny, dále také speciální edukační programy pro předškolní děti a žáky základních či středních škol.

Důl Michal www.dul-michal.cz
Hornické jaro
Zažijte atmosféru industriální památky s netradiční jarní výzdobou.
Prohlídky s průvodcem budou probíhat v termínech 28. 3. – 1. 4., 6. 4. – 7. 4., 13. 4. – 14. 4., 20. 4 – 21. 4., 27. 4. – 28. 4., vždy v 9, 11, 13 a 15 hodin.


Více informací a podrobností najdete na webových stránkách památkových objektů a jejich sociálních sítích.

 

Fotografie ke stažení