Návštěvníci se speciálními potřebami jsou na hradech a zámcích vítaní - zámek Hrádek u Nechanic získal ocenění, bezbariérový je nyní i zámek Litomyšl

Ocenění pro zámek Hrádek u Nechanic dokazuje, že návštěvníci se speciálními potřebami jsou na hradech a zámcích vítaní. Nabídka dostupných prohlídek je trvale rozšiřována, bezbariérový je nyní i zámek Litomyšl.

Zámek Hrádek u Nechanic zvítězil ve veřejném hlasování Památky pro každého a kastelán Mgr. Martin Rejman převzal cenu Adolfa Heyduka za bezbariérový základní prohlídkový okruh pod názvem Lesk a sláva Harrachů.

Mezi bezbariérové objekty se od 1. června zařadil i zámek Litomyšl, památka UNESCO, kde byla zbudována plošina, která umožňuje přístupnost expozic v patrech i pro osoby s omezenou pohyblivostí.

Cenu Adolfa Heyduka vyhlašuje mezinárodní vzdělávací projekt Hugo na cestách ve spolupráci s Památkovou komorou ČR a Geoparkem Český ráj o. p. s. Partnerem projektu je zapsaný spolek Ochrana Klokočských skal. Záštitu nad tímto konáním převzala Stálá komise Senátu pro rozvoj venkova. Památky a lokality nominuje veřejnost a pouze veřejnost také hlasuje, cena je udílena od roku 2015. V kategorii Památky UNESCO a Národní kulturní památky obdržel v minulosti  cenu například Státní zámek Litomyšl – za haptický plán areálu památky UNESCO, Hospitál Kuks – za haptickou „knížku" - doplněnou o haptický plán areálu hospitálu a bylinkové zahrady, vyobrazení sochy Lehkomyslnosti a erbu rodu Šporků nebo Státní zámek Kynžvart – za prohlídky bez bariér pro osoby s pohybovým hendikepem.

Národní památkový ústav, územní památková správa na Sychrově má v gesci 17 objektů v regionech Liberecka, Pardubicka a Královéhradecka. Její ředitel, Miloš Kadlec, upřesňuje: „V každém regionu jsou určeny objekty s rozšířenou nabídkou pro návštěvníky se speciálními potřebami – haptické plány, modely či knížky jsou na Liberecku k dispozici na denně otevřeném zámku Sychrov, na Lemberku, Frýdlantu a na hradě Grabštejn, na Pardubicku na zmiňovaném zámku Litomyšl, na Královéhradecku na Kuksu. Zcela, nebo částečně bezbariérové jsou prohlídky na oceněném Hrádku u Nechanic, na Kuksu či v Ratibořicích, na Pardubicku na zámku v Litomyšli, který má nově celoroční provoz a na Kunětické hoře, na Liberecku je výtah na hradě Grabštejn, ale přístupová cesta má svá úskalí; na Sychrově je zcela bezbariérový okruh Zlatý poklad. Na ostatních objektech jsou bezbariérová například nádvoří, areály, ale na prohlídkových okruzích jsou schody. Pro osoby neslyšící jsou základní prohlídkové okruhy na zámku Slatiňany a zámku Hrádek u Nechanic přeloženy do českého znakového jazyka - návštěvníci jsou vybaveni textem s fotografiemi a QR kódem, po jehož načtení na chytrý telefon nebo tablet si mohou přehrát videopřeklad průvodcovského slova do českého znakového jazyka“.

Pro lepší přehlednost možností daného objektu jsou všechny informace soustředěny na tomto odkazu: https://www.npu.cz/cs/ups-sychrov/navstevnici-se-specialnimi-potrebami  Objekty ve správě NPÚ, ÚPS Sychrov mají také na webu vytvořeny záložky, které shrnují přístupnost či další vybavenost objektu k této skupině návštěvníků, například zde: https://www.zamek-hradekunechanic.cz/cs/informace-pro-navstevniky/navstevnici-se-specialnimi-potrebami

Přehled za všechny objekty ve správě Národního památkového ústavu naleznete zde: https://www.npu.cz/cs/hrady-a-zamky/pristup-pro-handicapovane

 

Tiskové zprávy a fotografie ke stažení na webech objektů, nebo zde: https://www.npu.cz/cs/ups-sychrov/pro-media

Přehled všech plánovaných akcí naleznete zde: https://www.npu.cz/cs/ups-sychrov/prehled-kulturnich-akci

Fotografie ke stažení

Související kontakty

Nepodléhá CC

PhDr. Miloš Kadlec

  • ředitel/ka územní památkové správy
  • BE8524BE-6F17-4546-AA87-2998DE46E495 482 360 003, 603 105 335
46F7E700-59DD-49E2-B445-AA370B18658A ÚPS na Sychrově
3/, Sychrov 3
Nepodléhá CC

Mgr. Lucie Bidlasová

  • vedoucí oddělení
  • BE8524BE-6F17-4546-AA87-2998DE46E495 773 775 944
46F7E700-59DD-49E2-B445-AA370B18658A ÚPS na Sychrově
Zámecký park 1/, Slatiňany