Památky patří také dětem - na hradě Kunětická hora je připravena výstava o svatém Mikuláši, slatiňanský zámek navštíví skřítci. Na opočenském a sychrovském zámku provede děti princezna i loupežník

Hrady a zámky lze navštívit až do 3. listopadu. Všechny památky ve správě Národního památkového ústavu na Liberecku, Pardubicku a Královéhradecku jsou v říjnu otevřeny, některé o víkendech, jiné, jako například Sychrov a Zákupy, i ve všední dny. Během podzimních prázdnin budou všechny otevřeny denně, sezona bude letos ukončena až 3. listopadu.

Prohlídku hradu Kunětická hora oživuje mimořádná výstava scén a loutek z natáčení příběhu o svatém Mikuláši. Autorem díla je Stanislav Kopečný mladší a film vzniká ve studiu loutkového filmu Czechpuppets. Výstava je složena z 12 scén a je koncipována jako pohádkový příběh. Po skončení výstavy budou scény převezeny zpět do ateliéru, kde bude pokračovat natáčení. Film by měl být dokončen v roce 2025. Výstava „Mikulášský příběh“ je na Kunětické hoře k vidění v rámci prohlídky hradního paláce do neděle 3. listopadu o sobotách, nedělích a státním svátku, pro skupiny na objednání i ve všední dny.  

Podzimní výzdoba provoněla interiéry zámku Slatiňany, aranžmá je navíc doplněno i kaštanovými a žaludovými postavičkami, které představují sloužící při jejich povinnostech – skřítci tak servírují odpolední čaj, pracují na zahradě anebo poklízejí. Podzimní dekorace, ale i detailně vyrobení skřítci ocení jak dospělí, tak dětští návštěvníci – a to v termínech 12.-13. a 18.-20. října. Zámek Litomyšl rozšiřuje řady celoročně zpřístupněných objektů – v současné chvíli si návštěvníci mohou vybrat z několika prohlídkových okruhů, od 31. října bude nachystána Zimní trasa. K jakékoliv zakoupené vstupence obdrží návštěvník i volnou vstupenku do interaktivní expozice Proč je zámek UNESCO.

Pohádkové prohlídky si na nadcházející víkend připravila správa státního zámku Opočno – malé návštěvníky zámeckými interiéry provede (nejenom) princezna a loupežník. 19. a 20. října mohou naopak dospělí poznat opočenský zámek trochu jinak – prohlídky Opočno opačně vedou běžně nepřístupnými prostorami, jako je třeba stříbrnice, půda aj. Na 28. říjen jsou připraveny prodloužené prohlídky loveckého a rytířského sálu včetně běžně nepřístupné části s výkladem správce depozitáře.

Netradiční prohlídky jsou připraveny na 12. říjen i na náchodském zámku – v 11 a ve 14 hodin proběhne přednáška o zámeckých divadlech i s prohlídkou míst, kde se nacházela. Na 25. a 26. října jsou připraveny večerní prohlídky okruhu Zámek za Schaumburgů vlastním tempem bez průvodce.

Výstava Přemysl Otakar II. král, rytíř, zakladatel čeká návštěvníky majestátního hradu Bezděz, kde je pro malé návštěvníky připravena hra O poklad kralevice Václava. Na zámku Lemberk bude v termínech 12., 13. a 26. října až do 3. listopadu zpřístupněna věž. Na zámku Sychrov je připraven na 12. října koncert v zámecké oranžerii s podtitulem Vývoj písně od salonu ke koncertním podiím (Zdena Kloubová, Vojtěch Červinka), na 26. října je naplánovaný písňový recitál Nocturno na Sychrově v zámecké galerii (Lípa Musica). Od 26. do 28. října bude zámek sloužit jako kulisa pohádkovému příběhu O princezně a loupežníkovi, neboť na tyto dny jsou nachystány pohádkové prohlídky. (Dne 24. 10. bude zámek Sychrov včetně zámecké zahrady z technických důvodů zcela uzavřen.) Na 26. října jsou nachystány večerní prohlídky hradu Grabštejn, kdy si návštěvníci projdou hrad za asistence laskavých strašidel, Strašidelná noc je v tento termín i na hradě a zámku Frýdlant.

Sezona bude letos ukončena 3. listopadu - na hradě Grabštejn je na tento den naplánována kastelánská prohlídka, která provede návštěvníky i běžně nepřístupnými prostorami, na zámku Zákupy bude první listopadový víkend patřit kostýmovaným prohlídkám, kdy návštěvníky provede zámkem arcivévoda František Karel a jeho manželka, arcivévodkyně Žofie.

Hrady a zámky ve správě NPÚ, ÚPS na Sychrově budou mít otevřeno denně po dobu podzimních prázdnin (26.-30. 10.), prohlídky budou letos možné až do 3. listopadu. Na vybraných objektech bude možné využít celou návštěvní dobu, někde je potřeba zakoupit vstupenku předem na stanovené časy prohlídek. Prosíme proto návštěvníky, aby si na webu objektů ověřili návštěvní dobu.

Od 4. listopadu jsou objekty zavřeny, celoroční provoz má na Liberecku zámek Sychrov a zámek Zákupy, na Pardubicku zámek Slatiňany a zámek Litomyšl.

Vybrané památky otevřou své brány o předvánočních víkendech a to s nabídkou adventních – vánočních prohlídek či vánočních trhů a jarmarků. Příkladem je hospitál Kuks, kde vánoční trhy začínají již 16. listopadu, na Sychrově budou od 30. listopadu. Vánoční jarmark na Opočně proběhne 23. listopadu. Adventní či vánoční prohlídky budou například na Hrádku u Nechanic, v Ratibořicích, na Náchodě a Opočně, na Litomyšli, ve Slatiňanech,  Sychrově,  Zákupech i na hradě Grabštejn.

Kulturní nabídka objektů v kraji Libereckém, Pardubickém a Královéhradeckém až do konce sezony je ke stažení zde: https://www.npu.cz/cs/ups-sychrov/prehled-kulturnich-akci

 

Projekt Po stopách šlechtických rodů letos připomíná odkaz Habsburků. Projekt je realizován ve spolupráci s Ministerstvem kultury České republiky a dalšími vědeckými a paměťovými institucemi. Více o projektu na https://www.npu.cz/cs/o-nas/projekty/temata/102946-habsburkove-domovem-i-v-ceskych-zemich

 

Další fotografie naleznete na https://www.npu.cz/cs/ups-sychrov/pro-media  

 či webech jednotlivých objektů.

Fotografie ke stažení

Související kontakty

Nepodléhá CC

PhDr. Miloš Kadlec

  • ředitel/ka územní památkové správy
  • BE8524BE-6F17-4546-AA87-2998DE46E495 482 360 003, 603 105 335
46F7E700-59DD-49E2-B445-AA370B18658A ÚPS na Sychrově
3/, Sychrov 3
Nepodléhá CC

Mgr. Lucie Bidlasová

  • vedoucí oddělení
  • BE8524BE-6F17-4546-AA87-2998DE46E495 773 775 944
46F7E700-59DD-49E2-B445-AA370B18658A ÚPS na Sychrově
Zámecký park 1/, Slatiňany