Prázdniny na památkách patří dětem

Hlavní návštěvnická sezona na hradech a zámcích nabízí dětské prohlídky, zábavné a interaktivní hry nebo tematické akce. Cílem je zábava a seznámení nejmladších návštěvníků s historií památek, jejich okolím, skutečnými příběhy i legendami.

Během letních prázdnin památky připravily zkrácené prohlídky s výkladem přizpůsobeným menším dětem. Například na státních zámcích Sychrov, Zákupy nebo Třeboň průvodkyně-princezny poutavým vyprávěním a rozhovory s dětmi představí historii objektů, jejich výzdobu a nejzajímavější předměty. Na Sychrově prohlídka končí v trůním sále, kde si děti mohou vyzkoušet pánské a dámské klobouky nebo šperky. Vyzkoušet si korunku princezny nebo královskou korunu, plnit drobné úkoly a odpovídat na zvídavé otázky mohou děti na státním zámku Hořovice. Hry a hračky malých aristokratů pak v Hořovicích představí druhý výběrový prohlídkový okruh. Zkrácené dětské prohlídky připravil také státní zámek Libochovice a státní zámek Duchcov, kde se dětem představí hudební nástroje, lovecké vybavení, porcelán nebo kabinet kuriozit. Do časů pana Buška přenesou návštěvníky netradiční prohlídky státního hradu Velhartice.

Na státním hradu Bezděz je připravená nová hra Poklad kralevice Václava. Ztracený klíč od truhly s penězi je pak třeba najít na státním hradu Grabštejn.

Svá skrytá tajemství dětem každé pondělí odhalí také Hravá Květná zahrada v Kroměříži.

Tematicky zaměřené prohlídky pro nejmenší návštěvníky nabízí i další památky ve správě Národního památkového ústavu, kromě jiných například státní zámky Hluboká, Hrubý Rohozec, Mnichovo Hradiště, Mníšek pod Brdy, Jánský vrch, Raduň, Vizovice, Uherčice nebo státní hrady Bouzov a Buchlov či státní hrad a zámek Frýdlant. Pod pokličku svého běžného provozu nechá děti nahlédnout státní zámek Veltrusy. Současně je nechá vyzkoušet si práci badatele, archeologa a restaurátora. Tvůrčí bude i druhá část programu pro děti v klášteře Sázava. Vyrobit si vlastní lék mohou návštěvníci hospitálu Kuks. Zábavnou poznávací hru se zaměřením na cestování připravil státní zámek Slatiňany ve své zahradě.

Program prohlídek, her a dílniček doplní během léta také kulturní akce, například pravidelné nedělní loutkové představení v konírně státního zámku Mnichovo Hradiště nebo divadelní představení na státním zámku Březnice.

Termíny prohlídek a podrobnosti o nich najdete na webových stránkách konkrétních památek, kde si můžete také zakoupit vstupenky na vybrané akce.

Přehled akcí po jednotlivých dnech najdete na webu npu.cz v záložce Akce.



Nabídka pro děti na státních památkách po krajích:

Seznam postupně doplňujeme.

Jihomoravský kraj

Královéhradecký kraj

Liberecký kraj

Moravskoslezský kraj

Olomoucký kraj

Pardubický kraj

Středočeský kraj

Ústecký kraj

Zlínský kraj

 

Jihomoravský kraj

Státní zámek Lednice 
Dětské pokoje a Muzeum loutek

  • Dětské pokoje princů a princezen a Muzeum loutek Milana Knížáka ve druhém patře zámku.

Státní zámek Uherčice
Dětské prohlídky aneb po stopách princezen

  • Děti si projdou zámek s princeznou, poznají, jak se žilo na zámku a budou plnit hravé úkoly.
  • termíny: 26.7.; 9. 8.; 23. 8.

Státní zámek Valtice
Tajuplný svět – Fascinující zábava pro celou rodinu

  • Arnošt Vašíček představuje velké záhady naší planety.

Státní zámek Milotice
Kostýmové prohlídky

  • Nejde o prohlídku zámeckých interiérů, ale o zapůjčení repliky historického kostýmu na 30 minut, ve kterém si děti/návštěvníci mohou projít zámecký areál včetně zahrady.

Státní hrad Pernštejn
Ztratila se bílá paní

  • Prohlídkový okruh je v provozu pouze o prázdninách (červenec, srpen). Interaktivní prohlídka paláce pro děti 4 – 6 let. V průběhu prohlídky děti hledají ve spolupráci s průvodcem indicie a plní jednoduché úkoly, za odměnu se jim na konci prohlídky zjeví bílá paní. Prohlídky se konají zpravidla 2x denně pouze na základě telefonické objednávky na  566 566 101 nebo 607 557 039.

 

Královéhradecký kraj

Státní zámek Hrádek u Nechanic

Během července a srpna správa zámku o vybraných víkendech nabízí zkrácenou prohlídku zámku vedenou kostýmovanou průvodkyní - tzv. Prohlídky s hraběnkou. Objevte zámek zábavnou formou a přesuňte se do druhé poloviny 19. století. Dozvíte se, jak se žilo na letním loveckém sídle od nejpovolanější osoby.

Pro malé návštěvníky od 3 do 10 let jsou určeny zábavné pracovní listy plné křížovek, doplňovaček, kvízů a omalovánek, které si zájemci zakoupí před prohlídkou, a po jejím absolvování mohou v zámecké kavárně u poháru, na lavičce či třeba na trávníku listy dořešit a zjistit, jak moc pozorné děti při prohlídce byly.

  • listy jsou řazeny podle obtížnosti:
    • omalovánky, spojovačky a dokreslovačky (pro 3-4leté děti a pro předškoláky a I. třídu ZŠ)
    • pracovní listy vztahující se k historii zámku a rodu Harrachů (pro II.-III. a IV. - V. třídu ZŠ)
    • K dostání na zámecké pokladně za jednotnou cenu 20 Kč včetně pastelek, nebo tužky

Kromě toho doporučujeme dětským návštěvníkům návštěvu doprovodných akcí, které se na zámku pořádají. Zejména srpnové Zámecké slavnosti nabídnou bohatý program, který zaujme i děti (šerm, sokolník, aj.).


Hospitál Kuks

Víte, že kdysi se nemoci léčily třeba práškem z lebky oběšence nebo dračí krví? Ve starém hospitále milosrdných bratří v Kuksu lze poznat tajemství dávných lékařů v jedné z nejstarších barokních lékáren v Evropě a navrch si vyrobit vlastní tabletku a čípek v jediném farmaceutickém muzeu v České republice, což ocení i malí návštěvníci.

Vůni bylinek a poznání starých odrůd ovoce a zeleniny nabízí procházka bylinkovou zahradou, kde rostliny pro místní hospitál pěstovali již milosrdní bratři.


Státní zámek Náchod

Na náchodském zámku můžete vyrazit na zážitkovou prohlídku zámeckých interiérů pro nejmenší návštěvníky – Zámek hravě . Děti se s průvodcem vrátí do minulosti a zábavnou formou se seznámí s tím, jak se žilo na aristokratickém sídle v druhé polovině 18. století.

  • Prohlídky se konají od 29. června do 1. září každý den mimo pondělí v 9:15 (možnost zakoupení online); 10:15; 11:15; 13:15; 14:15; 15:15; 16:15 (možnost zakoupení online).

Všechny také jistě nadchne výstup na zámeckou věž a nahlédnutí do hladomorny. 


Státní zámek Opočno

Svět vodníků aneb hastrmani, vodníci a podvodníci – autorská výstava paní Šárky Rusínové zabývající se vodnickou tématikou. V prostorách studniční věže (tzv. hladomorny), od června do října 2024. Určeno nejen pro rodiny s dětmi.

28. 9. 2024 se v zámeckém parku uskuteční Komentované prohlídky. Zvláště děti jistě zaujme doprovodný program – projížďky kočárem taženým koňmi.

K rodinným procházkám zve rozlehlý přírodně krajinářský park s rybníky, kaskádami a romantickými stavbami.

Rodinami s dětmi je vyhledáváno říjnové Mezinárodní setkání sokolníků. Děti mají možnost prohlédnout si zblízka orly, sokoly, jestřáby, rarohy, káně nebo poštolky, stejně jako rozličná plemena loveckých psů.

Ve vybraných termínech je možno na zámku zhlédnout Pohádkovou prohlídku s kostýmovanými průvodci.


Státní zámek Ratibořice

V červenci jsou pro rodiny připraveny Prohlídky s komtesou Hortensií. Půvabná schovanka paní kněžny bude dětem vyprávět o životě na venkovském sídle. Během prohlídky se děti nebudou nudit jako na běžné prohlídce, mohou se zeptat na cokoliv, co je bude zajímat a na konci prohlídky se mohou s komtesou Hortensií také vyfotografovat. Délka prohlídky cca 30 minut.

Milovníci přírody také jistě ocení individuální procházku po Babiččině údolí, či variantu komentované prohlídky Babiččina údolí s průvodcem (včetně Rudrova mlýna, mandlu a Starého bělidla).

 

Liberecký kraj

Státní hrad Bezděz

Pro malé návštěvníky je nachystána hra s názvem Poklad kralevice Václava. Děti obdrží na začátku prohlídky hrací kartu s mapou k pokladu a v komnatách vyznačených na plánku budou hledat 8 ukrytých truhliček s děrovačkami se symboly zvířat. Pokud najdou a vyznačí si na kartu všechny ukryté symboly, čeká je odměna.

V průběhu celé sezony se mohou malí i velcí návštěvníci těšit na pravidelná šermířská oživení, při kterých se celý Bezděz přenese zpátky do časů, kdy jej obývali udatní rytíři.

  • Speciálně pro děti je určen šermířský víkend s vystoupením Jedna země, jeden král, který se koná v červnu a v září. Na nádvoří lze také pravidelně nahlédnout do dílny kovářského mistra.

V Manském paláci je trůn, na který se mohou děti posadit a vyfotografovat, v přízemí paláce je možno shlédnout ukázku mučících nástrojů. 


Hrad a zámek Frýdlant

Dětská prohlídková trasa, zaměřená na nejmenší návštěvníky, jednoduchou formou seznamuje děti s chodem zámku, vysvětluje, na co byl rodině erb, kdo na zámku sloužil a bydlel a představí prostory Kastelánského křídla. Děti se potkají s nevšedním domácím mazlíčkem dcer posledních majitelů, projdou se po slavnostním schodišti a navštíví soukromé části, které obývala poslední majitelka panství. Prohlídku zakončí v dětském pokoji, kde si prohlédnou hračky zámeckých dětí.


Státní hrad Grabštejn

Pro malé návštěvníky od 3 do 8 let nabízí Grabštejn speciální zkrácené prohlídky hradu. Dětská prohlídka s názvem Hraběcí poklad děti a jejich rodiče zavede do vybraných prostor expozice. Pan hrabě pověřil svého správce, aby nachystal větší obnos peněz a poslal je do pražské kanceláře. Co se však nestalo... pan správce ztratil klíč od truhlice. Pomozte mu ho najít! Jistě se štědře odmění!

  • Prohlídka vede vybranými místnostmi expozice, je vedena průvodcem v kostýmu a vypráví příběh ztraceného klíče od truhlice s pokladem. V každé místnosti tak na děti čeká úkol, jehož splnění vede k nalezení ztraceného klíčku. 
  • Tužky na psaní s sebou! Děti ke vstupence dostávají pracovní listy, se kterými během prohlídky pracují. 
  • O víkendech - přesné časy uvedeny na webu objektu.
  • O letních prázdninách (červenec a srpen) se prohlídky konají od úterý do neděle - přesné časy uvedeny na webu objektu.
  • Na prohlídky doporučujeme rezervaci.

Státní zámek Hrubý Rohozec

Zkrácená prohlídka Zámek dětem prochází dvě zámecké knihovny, jídelnu a dětské pokoje. Je zaměřena na nejmladší návštěvníky, zejména děti od 3 do 8 let. Civilně oblečený průvodce vede výklad formou otázek, informace jsou uzpůsobeny věku dětí tak, aby je prohlídka bavila.

  • V případě zájmu o prohlídku „Zámek dětem “  je nutné tuto prohlídku rezervovat nejpozději 24 hodin předem. Časy možného odchodu na prohlídku jsou: 11:10 hod., 12:10 hod., 13:10 hod., 14:10 hod. Rezervaci prohlídky si můžete objednat prostřednictvím e-mailu: koranova.eliska@npu.cz, nebo telefonicky: 777 459 026, 481 321 012

Státní zámek Lemberk

Ve vybraných termínech je na zámku zpřístupňována středověká věž s krásným výhledem do okolí a také nedaleký Bredovský letohrádek s barokní zahradou, který se může stát výchozím bodem k prohlídce okolí zámku, včetně známé Zdislaviny studánky.

Lemberk nabízí také individuální okruh Expozice historických stylů, který lze absolvovat vlastním tempem bez průvodce.


Státní zámek Sychrov

Prohlídka s princeznou - Interaktivní prohlídka dámských a reprezentačních pokojů zámku vedená princeznou formou dialogu s dětmi o životě na zámku. Prohlídka končí v trůním sále, děti si mohou s princeznou vyzkoušet pánské a dámské klobouky, šperky apod

  • Trasa je zpřístupněna pouze o letních prázdninách (červenec–srpen)

Letní výstavy pro děti :

Zámek Sychrov nabízí také interaktivní pohádkové prohlídky. Tyto speciální prohlídky, kdy zámecké interiéry slouží jako kulisa pro samotný pohádkový příběh, se odehrávají pouze několikrát v roce, a to v následujících termínech:

  • 26.–28. 10. 2024: Princezna a loupežník
  • 16.–17. 11. 2024: Princezna a hádanky

Pro rodiny s dětmi je vhodná také procházka po rozlehlém zámeckém parku, zámecké sklepení ukrývá výstavu obrázků medvídků v různých životních situacích – vhodné pro děti předškolního věku.

A pro všechny zvídavé děti – nejen předškoláky a školáky – je připravena také hra do zámeckého parku, kdy děti plní úkoly a do herního plánu vlepují samolepky. Hra je k zakoupení v pokladně zámku, lze hrát pouze v návštěvní době parku, děkujeme za pochopení.

Navíc můžete zámek navštívit skoro kdykoliv – je otevřen každý den po celý rok, a to včetně pondělí!


Státní hrad Trosky

Trosky jsou ideálním cílem pro rodiny s dětmi. Prohlídky jsou individuální, bez průvodce, je tedy možnost si celý areál projít vlastním tempem. Přímo v areálu se nachází také občerstvení.

"Trosky dětem a školákům"- Ke vstupence můžete dětem přikoupit veselé pracovní listy ve variantách pro školkové i školou povinné ratolesti. Během prohlídky hradu budou plnit zábavné a poučné úkoly a my vám slibujeme, že je to bude bavit! 

  • Cena pracovního listu je 30 Kč, v ceně je tužka na vyplnění úkolů. Varianta pro menší děti obsahuje také sadu samolepek. 

Hrad je vhodným výchozím bodem pro výlety do Českého ráje.

Nezapomenutelný zážitek pro děti – letní kino na hradě v červenci a srpnu. Letos promítáme převážně pro děti, přesné časy promítání a názvy filmů/pohádek najdete na webu hradu.


Státní zámek Zákupy

Prohlídka s princeznou - prohlídka pro děti v doprovodu průvodkyně v kostýmu princezny, která si s dětmi poutavou formou vypráví o historii zámku, výzdobě místností a zajímavých předmětech.

  • 2. 7. – 1. 9. 2024

 

Moravskoslezský kraj

Státní zámek Raduň
Prázdninové programy pro rodiny s dětmi

  • Vstupenky si můžete zakoupit online nebo rezervovat na tel. 553 796 203, 724 664 015 nebo rezervovat e-mailem: vlkova.hana@npu.cz.

 

Olomoucký kraj

Státní zámek Velké Losiny 
S pastelkami po zámku

  • Nejde o prohlídkovou trasu, ale o suvenýr, který je určen dětem k seznámení se se zámkem Velké Losiny.

Státní hrad Bouzov
Dětská trasa s Ohnivcem

  • Dětská prohlídka s pohádkovou postavou Ohnivce pro předškolní děti. Časy prohlídek jsou pevně stanoveny na: 11.30, 13.30 a 15.00 hodin. Dne 3. 8. 2024 bude Dětská trasa s Ohnivcem v tyto časy: 11.30, 13:30 a 14.30 hodin.

Státní zámek Jánský Vrch
Zámek dětem

  • Speciální dětský okruh pro rodiny s dětmi od 4 do 8 let. Zámkem provází průvodce v kostýmu a formou vhodnou pro děti seznámí nejmenší návštěvníky s historií a exponáty zámku. Prohlídky jsou organizovány v těchto časech: 10.00 a 14.00 hod. Vzhledem k omezené kapacitě je vhodné si vstupenky zakoupit předem buď na pokladně zámku nebo online.

 

Pardubický kraj

Státní hrad Kunětická hora

K návštěvě láká hradní palác s řadou expozic atraktivních i pro dětské návštěvníky – vybrané části expozice jsou nazvučeny a můžete se tak přenést přímo k hodovnímu stolu, nebo být účastníkem lovu. Děti jistě zaujmou modely koní či drak, který tu na ně čeká.

  • Prohlídky jsou individuální – stačí zakoupit vstupenku a můžete rovnou vyrazit na samostatnou prohlídku, jejíž délku si určujete vy sami. Výklady o historii jsou volitelné, jinými slovy záleží jen na vás a zájmu vašich potomků, budete-li si chtít výklad poslechnout, či nikoli. Výklad je přitom podáván srozumitelnou a přístupnou formou.

Vnější hradní areál nabízí celoročně možnost příjemných procházek. Oba dochované pernštejnské rondely - u studny a pod věží - poskytují krásný výhled do okolí, projít se můžete také po zdejších sadech či lesních stezkách kolem kopce. Podél přístupové cesty na hrad se nachází obora se spárkatou zvěří (jeleni, daňci, srnky, mufloni), od jara do podzimu můžete v areálu potkat navíc stádo oveček, které spásají trávu v hůře přístupném terénu.

  • Navíc se tu budete cítit jako v pohádce. V sedmdesátých letech totiž „Kuňka“ posloužila jako kulisa pro televizní seriál Arabela. Kunětická hora = Rumburakův hrad!
  • Za příznivého počasí je k dispozici dřevěná veranda nad kioskem s dětským koutkem, příjemným posezením a venkovní terasou. Veranda je zpřístupněna o víkendech a státních svátcích za příznivého počasí. Na verandu i terasu si návštěvníci mohou odnášet občerstvení z hradního kiosku; dětský koutek obsahuje hrací kostky, magnetickou tabuli s puzzle s motivem objektu a také stolek se židlemi, které jsou kopií Jurkovičova nábytku.

Státní hrad Litice

Vzdělávací program Jak se staví hrad je určen pro žáky prvního a druhého stupně základních škol, nebo pro vícero rodin s dětmi. Celý program je zaměřen na středověkou historii hradu (poznáte z čeho a jak se hrad stavěl, staré měrné jednotky, model jeřábu a gotické klenby aj.). Prohlídka je zakončena výstupem na hradní vyhlídkovou věž.

  • Pouze pro předem objednané skupiny (max. 25 dětí).

Státní zámek Litomyšl

Pro všechny návštěvníky, kteří nemají k návštěvě mnoho času, ale je jim líto litomyšlský zámek jen minout, nebo pro rodiny s menšími dětmi, připravil zámek v Litomyšli půlhodinovou prohlídku trasy Novinky po rekonstrukci s výkladem průvodce

Od července se otevírá také samostatná prohlídka obnovené zámecké kuchyně v přízemí zámku s dobovým zařízením a návštěvou renesanční věže (175 schodů) s vyhlídkou na zámecký areál a rekonstruované renesanční střechy; prohlídka je bez průvodce, návštěvníci si prohlížejí samostatně vlastním tempem.


Státní zámek Slatiňany

Návštěvu zámku a rozkvetlé zahrady můžete spojit s výletem kolem ohrad se starokladrubskými koňmi na dětmi milovaný Kočičí hrádek, kde si užijte parádní šiškovou bitvu.

  • V zahradě navštivte dětské hospodářství – zmenšené repliky venkovských hospodářských stavení, kde se děti šlechticů učily domácím pracím a povinnostem spojenými s chovem domácího zvířectva. Děti v zahradě můžou potkat pávy a zakrslé holandské kozy.

Hrané prohlídky pro rodiny s dětmi, na kterých se nejen malí návštěvníci seznámí s osudy knížecí rodiny s divadelním spolkem ACORD (viz termíny v kalendáři akcí)

Pozdravy z cest – rodinná hra v zámecké zahradě

  • v zahradě je rozmístěno 18 pohlednic z 18 evropských zemí, které v letech 1899 až 1902 dostala od příbuzných a přátel princezna Charlotta z Auerspergu při hře školáci (od 10 let) a jejich rodiče poznají členy zámecké rodiny, vyzkouší si zeměpisné znalosti a vyluští tajenku
  • o hru (zdarma) stačí požádat na pokladně zámku, nezapomeňte si s sebou vzít tužku

 

Středočeský kraj

Státní zámek Březnice

Kapsa plná pohádek – Divadelní představení pro děti z dílny Divadla Kapsa – Andělská Hora 

  • Začátky představení vždy od 16.00 hod.
  • 23. 7. 2024 – 1. 8. 2024

Státní zámek Hořovice

Návštěva u princezny Verunky je zábavná a interaktivní prohlídka pro děti ve věku 3 až 8 let, ty si mohou během prohlídky vyzkoušet královskou korunu, trůn i korunku princezny a zároveň budou dostávat drobné úkoly a otázky. Výklad nezahrnuje odborné informace o dějinách zámku, dospělí jsou pouze jako doprovod.  Délka prohlídky je cca 30 minut.

  • 3. 8. - 4. 8.; 17. 8. - 18. 8.

Hry a hračky malých aristokratů – Výběrový prohlídkový okruh. Nenechte se mýlit, výstava není určena výhradně pro děti. I dospělí si jistě přijdou na své a zavzpomínají na milé vzpomínky ze svého dětství, protože v každém z nás zůstává kousek dítěte. Během prohlídky si prohlédnete hračky určené jak pro šlechtu, tak i pro běžné měšťanské děti.

  • 1. 7.-31. 8.

Státní zámek Konopiště

Hradozámecká noc na Konopišti - Noční veselí napříč staletími, 24.8.

  • Prohlídka Hluboké podzemí tajů plné - výprava do nejhlubších prostor Konopiště za bytostmi z říše čar a kouzel, určeno dětem

Státní zámek Mnichovo Hradiště

Za pověstmi Českého ráje - nedělní pohádková dopoledne, červenec a srpen pravidelně každou neděli.

  • 10:15 a 10:45 dětské prohlídky zámku s průvodkyní v dobovém kostýmu s vyprávěním pověsti "O dvou zakletých rytířích"
  • 11:30 loutkové představení v konírně v zahradě zámku  

Státní zámek Mníšek pod Brdy

Pohádkové prohlídky s průvodkyní v kostýmu - Od úterý do neděle je pro děti od tří do šesti let připravena Pohádková prohlídka v 11:05, 11:45 a 12:30. Uvidíte část severního křídla a přízemí. V prvním patře začínají výstavou o pohádce Tajemství staré bambitky 2, která se na mníšeckém zámku natáčela. Tam jsou vystaveny kostýmy krále, královny i loupežníka Karaby, mapa království, stará bambitka, dvojitý trůn nebo kuchyňské vybavení kuchaře Frita.

Výtvarný ateliér - Od úterý do neděle od 11:30 do 13:00 se budou moci malí i velcí, talentovaní i ti méně zabavit barvením sádrových odlitků různých motivů, tvarů a velikostí nebo se věnovat tvorbě. Vymalovat mohou třeba sádrového zajíčka, velkou houbu, auto, princeznu, srdce, květinu a mnoho dalšího z bohatého výběru.


Klášter Sázava

Prohlídka Klášter svatého Prokopa s tvořením poskytne dětem dvojí zážitek:

  • 25. 7., 7. 8., 14. 8
  • V jeho první části se odehraje speciální prohlídka těch nejvzácnějších a nejkrásnějších prostor bývalého klášterního obydlí  - kapitulní síň, opatská kaple, bývalá jídelna a křížová chodba. Prohlídka nemusí být monologická, ale budete se moci ptát nebo diskutovat, můžete si v akusticky silných prostorách třeba i zazpívat a své krátké vystoupení si třeba natočit nebo vyfotit.
  • Druhá část programu bude velmi tvůrčí jak pro dospělé tak i pro děti a každý účastník dle svého výběru, zkušenosti, šikovnosti spolu s lektorkou zvolí výrobu svého vlastního suvenýru, dárečku nebo upomínku, která udělá radost jemu nebo jemu blízkému. Všechny činnosti a nabídnuté výrobky se budou dotýkat návštěvy kláštera sv. Prokopa nebo techniky, kterou v dřívějších dobách sázavští mniši používali.

Státní zámek Veltrusy

Prohlídka Laboratorium, 1.7. – 31.8.

  • Návštěvníci získávají příležitost nahlédnout pod pokličku běžného provozu zámku, seznámit se s historií jeho obnovy od povodní 2002 a vyzkoušet si práci badatele, archeologa i restaurátora. V pěti sálech budete objevovat, jakým způsobem dochází k degradaci různých materiálů, jak jsou sbírkové předměty i celé stavby zkoumány, opravovány a jak se preventivně chrání.

 

Ústecký kraj

Státní zámek Duchcov

O víkendu 3. a 4. srpna 2024 budou pro vaše ratolesti připraveny speciální dětské prohlídky. Tentokrát průvodce v kostýmu představí dětem zámecké sbírky, tedy hudební nástroje, lovecké vybavení, porcelán nebo kabinet kuriozit. Děti prozkoumají, jaké poklady se v takových sbírkách ukrývají. Prohlídka je proložena krátkým loutkovým divadlem.


Státní zámek Libochovice

Zkrácená prohlídka pro děti s kostýmovaným průvodcem, 1.7. – 31.8.

  • Zkrácené prohlídky pro rodiny s dětmi, kdy si návštěvníci projdou východním křídlem zámku s interiéry z 19. století. Na cestě je doprovodí kostýmovaná průvodkyně/ průvodce. Svým výkladem dětem přiblíží nejen krásné interiéry, ale i běžný život aristokratických dětí.

Státní zámek Velké Březno

Za pohádkou na zámek Velké Březno - Koblížek, 28. 7. 2024

  • Zajímavá adaptace známé pohádky. Hraje Štěpánčino divadélko, Litoměřice.

 

Zlínský kraj

Státní zámek Vizovice

Speciální dětské prohlídky

  • Každý prázdninový pátek. Doporučený věk od 6 let. Doporučujeme telefonickou rezervaci na tel.  722 611 972

Státní hrad Buchlov
Dětský okruh

  • V červenci a v srpnu o víkendech vždy v 11 a ve 14 hodin. Okruh s českým výkladem upraveným pro děti. Jen s průvodcem. Prohlídka je vhodná pro děti od 6 do 10 let.

Fotografie ke stažení

Související kontakty

Mgr. Blanka Černá

  • tisková mluvčí
  • BE8524BE-6F17-4546-AA87-2998DE46E495 724 511 225
46F7E700-59DD-49E2-B445-AA370B18658A Generální ředitelství NPÚ
Valdštejnské náměstí 162/3, Praha