Habsburští rebelové v Čechách

 

Čtvrtá přednáška z cyklu Habsburkové, která je součástí projektu Národního památkového ústavu Po stopách šlechtických rodů 2024: Habsburkové – domovem i v Českých zemích.

Členové habsburské dynastie byli vychováváni k poslušnosti, víře, loajalitě a věrné službě vlasti. Přesto se v průběhu dějin našli v rodině jedinci, kterým se principy vládnoucího rodu zajídaly a kteří se skrytě i otevřeně bouřili proti mnohdy už přežitým normám a tradicím. Někteří šli přes odpor hlavy rodu za svou láskou, jiní odmítali vojenskou kariéru, další se vzdali rodových titulů a privilegií, aby se mohli věnovat své vysněné profesi. Našli se i takoví, kteří si dovolili kritizovat své vládnoucí příbuzné, neposlouchali a nerespektovali urozené rodiče, utíkali z domova, provokovali a pobuřovali své okolí, zesměšňovali habsburské principy.

Vybraným „černým ovcím“ rodu je věnována čtvrtá část přednáškové minisérie s habsburskou tematikou. Zaměří se jak na příklady nepřípustně zamilovaných vyděděnců, tak na sžíravé kritiky vojenského drilu, katolických dogmat i dvorského protokolu. Připomene morální výstřelky, ba i zločiny některých Habsburků, ale nezapomene ani na ty, kteří svým rebelstvím přispěli k pozitivnímu vývoji monarchie.   

přednáší: PaedDr. Jaroslava Šiftová, U3V TUL