Rekonstrukce zámečku Terezínov v Albeři u Nové Bystřice

Jednopatrový empírový zámeček s barokními prvky na východním okraji obce Albeř je jedním z nemnoha příkladů památek, které se ocitly na hraně totální destrukce a podařilo se je vzkřísit k novému životu. Památku před osudem ruiny zachránil neobyčejný entuziasmus vlastníka, který neváhal věnovat historickému domu nejen významné finanční prostředky, ale zejména vlastní um a píli.

  • Terezínov v Albeři, 2023

    Terezínov v Albeři, 2023

Zámeček byl postaven v letech 1810–1815 stavitelem Františkem Schneiderem pro hraběnku Marii Terezii Trauttmansdorffovou. V průběhu 19. století střídal majitele, v roce 1909 byl prodán rodině Kernů. Po zestátnění v polovině 20. století zámeček postupně využívaly dřevařské závody, státní statek a národní podnik Kablo. Socialistické hospodaření a časté převody majetkových práv se na technickém stavu zámečku Terezínov neblaze podepsaly, a ten se tak v osmdesátých letech nacházel v naprosto zbídačeném stavu. Na jeho místě se nacházela pouhá ruina se zbytky obvodových zdí a fragmenty původní interiérové výzdoby bez střechy i krovu.

Terezínov v Albeři, 1992 Terezínov v Albeři, 2023

Po roce 1990 nový majitel zahájil postupnou záchranu objektu s cílem obnovit památku do jejího pokud možno původního vzhledu. Započaté práce však byly pro nedostatek finančních prostředků záhy zastaveny, což dále prohloubilo degradaci objektu. Na přelomu tisíciletí nastal obrat, postupně bylo provedeno celkové statické zajištění zámečku a obnova původní barokní střechy s věží. Objekt dostal nová dřevěná špaletová okna klasicistního typu a na základě průzkumu zbytků klenebních patek na zdech byly obnoveny cihlové klenby v přízemí. V polovině přízemí byl citlivě vybudován byt vlastníka, ostatní prostory čekají na dokončení a využití, předpokládají se společenské a kulturní akce, případně lokální muzeum či galerie. Obnova fasády včetně dveří a oken, která završila práce na záchraně objektu, byla započata v roce 2021 a dokončena v roce 2023. Práce byly financovány z velké části z finančních prostředků vlastníka, část byla provedena za finanční podpory Ministerstva kultury. Obnova zámečku Terezínov je příkladem mimořádného nasazení soukromého vlastníka, který se rozhodl zasvětit část svého života a také vysoké finanční prostředky záchraně památky, jíž tak navrátil její původní malebnou krásu.

Nominuje NPÚ, ÚOP v Českých Budějovicích.

Na cenu NPÚ v kategorii Záchrana památky je navržen Ing. Miloš Holub.

Cena Patrimonium pro futuro

Cena Národního památkového ústavu Patrimonium pro futuro zhodnocuje a vyzdvihuje, co se v oblasti památkové péče podařilo, a oceňuje ty, kteří se o úspěšné dílo přičinili.