Hrad Švihov pořádá Den bez bariér

Státní hrad Švihov přivítá v pondělí 19. září návštěvníky se zdravotním handicapem, aby tu strávili Den bez bariér. Připraveny jsou pro ně čtyři speciální prohlídkové okruhy uzpůsobené dle typu zdravotního postižení. Celý program zpestří sokolnické ukázky přímo na hradním nádvoří. Akce se koná od 10:00 do 15:00 a vstup na jednotlivé prohlídky bude zdarma.

„Národní památkový ústav se snaží zpřístupňovat hrady, zámky a ostatní historické objekty všem návštěvníkům bez ohledu na jejich zdravotní znevýhodnění. Letos se této možnosti zprostředkovat jim nové zážitky zhostí i náš hrad“, říká kastelán Lukáš Bojčuk.

Návštěvníci budou mít na výběr ze  čtyř okruhů. Prohlídkový okruh s průvodcem Hrad je upraven pro zrakově a sluchově znevýhodněné osoby. Prohlídka bude tlumočena do českého znakového jazyka. Slabozrací nebo nevidomí návštěvníci budou moci využít haptických pomůcek. Návštěvníci si projdou reprezentativní prostory a seznámí se s každodenním životem na šlechtickém sídle.

Další možností je prohlídka okruhu Kuchyně s průvodcem, která je uzpůsobená pro mentálně postižené osoby. „Téma tohoto okruhu se dotýká zázemí šlechtického sídla. Návštěvníci si prohlédnou například lednici, sklepení, strážnici a kuchyni“, upřesňuje kastelán Bojčuk.

Návštěvníci se zhoršenou mobilitou se mohou zúčastnit virtuální prohlídky doplněné komentářem průvodce. Během ní se seznámí s historií hradu a pomyslně zavítají do prostor, které jsou součástí všech prohlídkových okruhů. Bonusově uvidí i prostory, které nejsou veřejnosti běžně přístupné.

V nabídce nechybí ani komentovaná procházka kolem hradu, která pojedná o architektuře a obraně hradu, upozorní i na zajímavosti z nejbližšího okolí. Procházka je vhodná pro všechny návštěvníky.

V 11:00 a 13:00 hodin budou na nádvoří hradu k vidění sokolnické ukázky.

Program Dne bez bariér bude probíhat od 10:00 do 15:00.  Jednotlivé prohlídky si lze zarezervovat u krajské koordinátorky NRZP ČR Jany Petrové, a to buď e-mailem plzen@nrzp.cz, nebo na telefonním čísle: 377 224 879.

Den bez bariér na hradu Švihov pořádá Státní hrad Švihov a Národní rada osob se zdravotním postižením ČR v rámci Memoranda o spolupráci mezi Národním památkovým ústavem a Národní radou osob se zdravotním postižením ČR.