Seminář věnovaný Palmovému skleníku v Lednici, jeho historii a obnově

V letošním roce si připomínáme 180. výročí od zahájení stavby Palmového skleníku zámku Lednice (1843) a 21. výročí od dokončení jeho vzorové obnovy (2002).

Právě tato výročí si Národní památkový ústav zvolil pro připomenutí historie, kulturně-historických hodnot a specifik obnovy a údržby Palmového skleníku, jedinečné technické a technologické památky. Pozornost byla zaměřena také na ukázky jiných obnov, průzkumů a výzkumů skleníků a oranžérií z našeho území.

9. ročník odborného semináře Památky zahradního umění, jejich historie a současnost, nesl podtitul Palmový skleník v Lednici, jeho historie a obnova. Seminář se uskutečnil 13. července 2023 v přednáškové budově Metodického centra moderní architektury v Brně (NPÚ). 

V úvodu setkání pozdravil přítomné ředitel brněnského pracoviště NPÚ Zdeněk Vácha. Garant setkání, Roman Zámečník, přiblížil zaměření semináře. Poté následovaly příspěvky jednotlivých přednášejících.

V hlavním programu vystoupil Zdeněk Novák (Národní zemědělské muzeum) s příspěvkem Palmový skleník v historických souvislostech. Na něj navázal odborník na restaurování kovových prvků, strojů a technických památek Václav Holásek, který se zaměřil na Technické vybavení Palmového skleníku a na jeho obnovu. O Průzkumech a nálezech větracího a vytápěcího systému Palmového skleníku a katakomb podrobně informoval Jan Červenák, odborník na zlepšování mikroklimatických podmínek v historických stavbách. Po obědové diskusní přestávce pokračoval v hlavním tématu semináře Přemysl Krejčiřík (Ateliér Krejčiříkovi, s. r. o., Mendelova univerzita v Brně), který přiblížil průběh obnovy vegetace Palmového skleníku a zaměřil se na její zhodnocení po 20. letech od realizace. Ten současně uzavřel hlavní blok semináře. Následoval příspěvek Radka Pavlačky (Zahrada Olomouc, s. r. o.), který na příkladech zámeckých areálů Čechy pod Kosířem, Šternberk a Valeč představil Různé přístupy k obnově a záchraně oranžerií a skleníků. Lenka Křesadlová z Metodického centra zahradní kultury v Kroměříži se věnovala Dokončenému výzkumu historických staveb pro pěstování a přezimování rostlin, který financovalo Ministerstvo kultury. Hlavní program semináře ukončila Dagmar Fetterová (NPÚ), která se dlouhodobě zabývá zkoumáním, propagací a popularizací skleníků, oranžérií a jiných obdobných staveb. Je zakladatelkou a spolupořadatelkou úspěšného exkurzního a vzdělávacího semináře ORFIAN, který se těmto stavbám věnuje. 

Závěrečného slova se ujal Zdeněk Novák, který shrnul celý seminář a jeho přínos, na něj s poděkováním hostům, řečníkům i garantovi programu, navázal Zdeněk Vácha.

Doprovodného programu se ujal Roman Zámečník, jenž účastníky provedl zahradou vily Stiassni a mj. se zaměřil se na historii tamního zahradnictví a skleníků.

Celodenního semináře se zúčastnilo na padesát hostů, a to nejenom z různých pracovišť NPÚ, ale také z městských a krajských úřadů, kulturních institucí, soukromých ateliérů, zájmových sdružení, univerzit a realizačních firem. 
 

Kontakt:
Ing. Roman Zámečník, Ph.D. 
Národní památkový ústav, 
územní odborné pracoviště v Brně 
náměstí Svobody 8, 601 54 Brno 
tel.: +420 542 536 193, +420 724 803 357 
e-mail: zamecnik.roman@npu.cz 

Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Brně je jedním ze čtrnácti krajských pracovišť NPÚ. Jeho úkolem je v Jihomoravském kraji naplňovat poslání odborné instituce památkové péče dané zejména zákonem o státní památkové péči, např. zpracovávat odborné podklady pro rozhodnutí výkonných orgánů, poskytovat konzultace a odbornou pomoc vlastníkům kulturních památek při jejich obnovách a sledovat stav památkového fondu na území kraje. Pracoviště v Brně zpracovává návrhy na prohlašování věcí či objektů za kulturní památky a podílí se následně na jejich evidenci. Spravuje dokumentační sbírky plánů, fotografií a dalších odborných podkladů ke kulturním památkám, vede veřejně přístupnou knihovnu a vydává odborné publikace. 


 

Fotografie ke stažení

Soubory ke stažení

Související kontakty

doc. Ing. Roman Zámečník, Ph.D.

  • památkář
  • BE8524BE-6F17-4546-AA87-2998DE46E495 542 536 193, 724 803 357
46F7E700-59DD-49E2-B445-AA370B18658A ÚOP v Brně
náměstí Svobody 72/8, Brno
památky s mezinárodním statusem,krajinné památkové zóny, historická zeleň